• Esglesia Romànica

  EsglesiaEdifici romànic de transició al gòtic amb una excepcional portalada de l'Escola de Lleida.
  L'ampliació del S.XVII va canviar la seva orientació i el va fer més gran, també se li va afegir un campanar de 40 m. d'alçada.

 • La Fontcalda

  FontcaldaRep el nom d'una font d'aigua minero-medicinal que brolla a 28 graus, a l'esquerra del Riu Canaletes, no gaire lluny del Santuari. Són aigües que duen clorur i carbonat càlcic, sulfat de magnesi i clorur sòdic, aquesta font es coneix popularment amb ...

 • Monument a la Pau

  Monument a la PauL'any 1989 l'agrupació de supervivents de la lleba del Biberó - 41, en aquesta cota 705, hi va construir el Monument a la Pau dedicat a tots els combatents d'un i altre bàndol. La seva situació altiva vol presidir el seny dels homes i dei...
 • Coll del Moro

  Coll del MoroJaciment constituït per una necròpolis i un recinte fortificat presidit per una gran torre. Al poblat s’ha descobert un important taller destinat a la manufactura de teixits. Forma part de la "Ruta dels íbers"

 • Cooperativa Agrícola

  Cooperativa de GandesaEdifici modernista que va ser construït el 1919 per César Martinell.
  El cos principal de l'edificació consta de 3 naus rectangulars paral·leles de diferent alçada amb coberta de bòbeda de totxo carregada sobre arcs de diafragma parabò...

February 2015
M T W T F S S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 1
Home
Error
 • ERROR LOADING FEED DATA
Benvingut a la web de Turisme de Gandesa
Festa de Sant Antoni

La Festa de Sant Antoni se celebrara el dia17de gener de 2015.

La tradició de la festa arrenca de l'edat mitjana i a Gandesa està documentada per escrit des de 1801 en el llibre de comptes de la Confraria de Sant Antoni.
Els principals actes d’aquesta festa són la recollida de la llenya pels diferents carrers de Gandesa per part dels majorals i majorales, acompanyats pel “Baconet” de Sant Antoni, les pubilles, pubilleta i hereu que fan la plega, els gralles i gegants de Gandesa i dos ruquets que amb carro porten la imatge de Sant Antoni. Aquesta llenya després es subhasta a la plaça juntament amb la coca i el rodot de Sant Antoni.

Diu la tradició que cada any per Sant Antoni es rifava el baconet que durant tot l’any es passejava per Gandesa i que entre tots l’anaven atipant, d’aquí bé que el “Baconet” de Sant Antoni protagonitzi tots els actes de la festa (en forma de cap-gros) i que evidentment un altre dels actes força esperat és la seva rifa.

Un altre dels actes que s’ha mantingut és la benedicció dels animals a la portalada romànica de l’Arxiprestal, on seguidament es beneeixen i es posen a la venda les coques de Sant Antoni.

En acabar la rifa del baconet i de les coques, es canten els “ditxos” de Sant Antoni. Aquestes dites o cobles populars a Sant Antoni són una mostra molt interessant de la literatura popular gandesana i el costum a continuat fins als nostres dies gràcies a l’existència de poetes populars encarregats cada any de dir els seus versos, versos que any rera any pateixen alguna nova incorporació amb critiques a possibles actes polítics que no agradin al poble. Els antics gandesans tenien per costum confeccionar un altar davant la porta de l’Arxiprestal que dóna a la plaça Vella, on treien la imatge després de missa, el Sant presidia la benedicció i tots els actes de la festa.

Per acabar la Festa, Ballada de la dansada de Gandesa al voltant de la foguera per part del Cap de dansa. Els balladors obsequiaran a les balladores la coca de Sant Antoni, i el baconet donarà caramels als balladors.

Visita el blog de Sant Antoni: http://santantonigandesa.wordpress.com/
Fotografies cortesia del grup cultural "La Serena"

 
L'origen del nom de Gandesa

El mot gand en llengua ibèrica anterior a la influència llatina sembla que podia significar castell, reducte, refugi.

/Notes d'historia de Gandesa- Joan B. Manya/

Llegeix-ne més...
 
BCIN Presó i Esglesia

Declaren bé cultural d'interès nacional l'esglèsia de l'Assumpció, la Casa de la Vila Vella i La Presó de Gandesa

Llegeix-ne més...
 

Allotjament

Hotels

 

Restauració

Restaurants

 Horaris Oficina Municipal de Turisme de Gandesa

Dimarts a divendres:
Matí: 10:00 h a 13:30 h
Tarda:16:00 h a 18:30 h

Dissabte:

Matí: 10:30h a 14:00h

Tarda:16:00h a 18:30h


Diumenges i festius:

Matí: 10:00 h a 13:30 h

Logotip turisme de les terres de l'ebre

Al territori

RocketTheme Joomla Templates
© optim.gr